Studenten är en fantastisk dag för många. Särskilt för de som springer ut i vita mössor, finkläder och med en känsla av frihet i hjärtat. Många äter bakelser och tårtor i sitt firande med släkt och vänner, gärna formade som studentmössor. Men glädjen till trots kan det även bli en riktigt dyr dag. Hur gör man den billigare? Och vad serverar man för gott på studentmottagningen?
I försommardagarna i början av juni brukar det vara så dags, Sveriges alla tredjeringare gör sig redo för den stora dagen: studenten. Det betyder inte bara dagar av fest och firande, det innebär också att en ny era i livet inleds. Vare sig man är redo eller inte. Men, vad ska man bjuda gästerna på, på studentdagen egentligen? I Sveriges Radio frågas avgångselever vid Restaurang – och livsmedelsprogrammet om de ska göra sina egna tårtor när det vankas studentfirande och mösspåtagning. De har under våren fått träna på att baka studenttårtor och garnera dessa med bland annat små miniatyrstudentmössor, rosor och fotbollar – i sockerpasta och marsipan. För de som redan vet hur man bakar och kan göra det på ett ordentligt sätt, sparar massor av pengar på att göra bakelserna själv. För studentfirandet springer gärna i väg, kostnadsmässigt. Men vad är det som kostar så mycket?
Inte bara studenttårta på studentfirandet
Checklistan inför en student är nämligen lång. Det som krävs är inte bara en balklänning eller en kostym – en hel massa punkter till bör skrivas ner på listan om dagen ska firas traditionsenligt. Enligt en artikel i Aftonbladet kan man bland annat tänka på dessa kostnader innan man sätter upp en budget:
- Skor, smycken, väska, slips/fluga, näsduk, bälte
- Frisör, håruppsättning, smink
- Studentmössa!
- Fotografering och köp av foton från skolan
- Transport och studentflak
- Biljett till bal och studentskivor
- Studentskylt, blommor och nallar att hänga på personen
- Studentmottagning med mat, dryck, tårta, extra porslin och ballonger, girlanger
- Catering av mat eventuellt
- Inbjudningskort och tackkort till alla gäster + porto för detta
- Studentpresenter till vänners fester eller till sitt barn
- Studentkryssning + present till lärare
Tipset är att man hyr och göra eget så mycket som möjligt. Tårta och fikabröd kan man gärna baka själv, det sparar mycket pengar. Bor man i Göteborg kan man också till exempel googla: ” hyra porslin i göteborg” för att hitta uthyrare i stan och få ner kostnaden i jämförelse om man skulle köpa nytt porslin. Andra tips är att köpa kläderna second hand, hyra kavaj via Filippa K exempelvis, som det skrivs om i denna artikel i Café. Men även att be en släkting ta bilder, låna accessoarer, göra en egen studentskylt, skicka inbjudningskort via mail, samt att ha knytkalas på mottagningen i stället för att alla har en egen. Särskilt om det är två inom samma släkt som går ut samtidigt, eller två nära vänner vars föräldrar även känner varandra.
Studentmössan, som vi så gärna ser som en tårta under studentfirandet, var från början avsedd för studenterna vid Lunds och Uppsalas universitet. Denna har sedan dess spridit sig till den dåvarande studentexamen, vilket nu endast är firandet av att man går ut gymnasiet.